ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


Τι είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία;

Η γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση αναπτύχθηκε το 1960 από τον Aaron Beck, ως ένα είδος ψυχοθεραπείας που βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται, κατανοεί και ερμηνεύει τα προβλήματά του επηρεάζοντας τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει.  Ο θεραπευτής προσπαθεί με διάφορους τρόπους να επιτύχει μια γνωστική αλλαγή που αφορά τον τρόπο σκέψης του ασθενούς και του συστήματος των πεποιθήσεών του. Πρόκειται για μια δομημένη, βραχεία και εστιασμένη θεραπεία στο εδώ και τώρα, με ξεκάθαρη στοχοθέτηση βασισμένη στις ανάγκες του εκάστοτε ωφελούμενου.

Απαιτεί την ενεργή συμμετοχή του θεραπευόμενου και την ανάληψη ευθύνης από την πλευρά του με σκοπό να αλλάξει δυσλειτουργικές σκέψεις, συναισθήματα και εν τέλει τη συμπεριφορά του. Το θεραπευτικό πρόγραμμα και οι κανόνες του καθορίζοντα σε συνεργασία με τον θεραπευτή  (θεραπευτικό συμβόλαιο). Η αλλαγή επέρχεται μόνο όταν το άτομο καταλάβει και αποδεχτεί τα δυσάρεστα συναισθήματα και τις σκέψεις που μονοπωλούν το ενδιαφέρον του. Ο θεραπευτής επιδεικνύει ενσυναίσθηση, αποδοχή, γνήσιο ενδιαφέρον και επιστημονική επάρκεια ώστε να εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού.


Πόσο διαρκεί μια συνεδρία;

Οι συνεδρίες είναι συνήθως σε εβδομαδιαία βάση και η καθεμία διαρκεί γύρω στα 50’.


Πρώτες συναντήσεις

Στα πρώτα στάδια της θεραπείας, θα αναπτύξουμε ένα θεραπευτικό πλάνο το οποίο θα περιλαμβάνει στόχους και κριτήρια για την αξιολόγηση σας. Μερικοί ψυχολόγοι χρησιμοποιούν ένα γραπτό σχέδιο θεραπείας ενώ άλλοι χρησιμοποιούν ένα λιγότερο επίσημο σχέδιο. Αρχικά είναι πιθανό να αισθάνεσθεμεγάλη βελτίωση συνοδευόμενη από ένα αίσθηση ανακούφισης. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του συναισθήματος προέρχεται από το γεγονός ότι μιλάτε για το πρόβλημά σας με ένα ειδικό επαγγελματία ψυχικής υγείας. 

Όπως και στις περισσότερες σχέσεις, έτσι και η θεραπευτική σχέση μπορεί να έχει τα σκαμπανεβάσματα της. Η αρχική ευφορία του πελάτη κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων της θεραπείας μπορεί να εξασθενίσει. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο ούτε αποτελεί μια ένδειξη ότι η θεραπεία δεν πηγαίνει καλά. Αντίθετα, είναι σημαντικό για τον πελάτη να ακολουθήσει το θεραπευτικό σχέδιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να προχωρήσει, αναγνωρίζοντας τόσο τις δυσκολίες όσο και τα συναισθήματα του εκείνη την δεδομένη στιγμή.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ρόλος του θυμού στη ζωή μας Για κάποιους ο θυμός είναι ένα προβληματικό συναίσθημα γιατί παρουσιάζεται συχνότερα από το κανονικό στην καθη...